Programma
Geluids- en lichtshow
Photos 2021

Programma

van 25 november tot 18 december 2022

Donderdag

( vanaf 1st december )

17-22 uur

Vrijdag

17-22 uur

Zaterdag

12-22 uur

Zondag

12-20 uur

Kerstmis in Kasteel Rixensart

In dit jaar 2022, met de winter en de kerstvakantie in aantocht, wordt het kasteel in een adventskleed gehuld om een kerstmarkt te verwelkomen waar ambachtslieden trots hun producten presenteren en bezoekers graag de kerstsfeer opsnuiven.

Een warme, romantische en gezellige kerstmarkt!

Onder het glinsterende licht van kaarsen, lantaarns, fakkels en vuurpotten presenteren
ambachtslieden en fijnproevers hun oude ambachten en bieden zij hun producten of originele creaties aan. Entertainment is voorzien terwijl u door de markt loopt. Op de binnenplaatsen worden schuilplaatsen en houtvuren aangelegd om warm te blijven in de schaduw van de verlichte muren.

Een unieke sfeer voor alle leeftijden!

De originaliteit van deze kerstmarkt is de terugkeer naar de wortels van Kerstmis. Op het ritme van de Advent wordt elke week een bijzondere gebeurtenis gevierd, zoals het feest van Sinterklaas, het Lichtfeest volgens de Zweedse traditie, de Geboorte met de ontvangst en de verdeling door de scouts van de in Bethlehem ontstoken Vredesvlam. Alles is ontworpen om een breed publiek te interesseren en te plezieren. Jong en oud kunnen volop genieten van deze unieke warme sfeer.

Mémoire de Forêt

Waar komt het gevoel van ’s avonds aan de voet van het Château de Rixensart vandaan? Dit vreemde gevoel van beschermd te zijn. Hier waar alles rust, kalmte en sereniteit ademt.

Er wordt gezegd dat deze plek altijd bewoond is geweest door de geesten van het bos. Sinds het begin der tijden waken ze over de heuvel van het kasteel waar verschillende bronnen zijn geboren. De Ouden kenden de lenteheuvel en zijn magische deugden. Door de eeuwen heen hebben allen die binnen deze muren hebben gewoond er een oase van rust gevonden. Een plek niet van de wereld, bijna uit de tijd. En als deze plek zich nog de tijd herinnerde dat hier niets bestond; niets anders dan een bos en een rivier…

Infos & tickets

Het kasteel van Rixensart

Gelegen halverwege een heuvel en aan de rand van moerassige vijvers, werd hier in de 12e eeuw een versterkte donjon opgericht door de Heren van Limal, een oud riddergeslacht dat
onder de heerschappij van de hertogen van Brabant viel. Het land werd toen eigendom van verschillende illustere families. Rond 1620 noemde Jean Charles de Gavre, graaf van Frésin,
Rixensart hermitage en trok hij zich er vaak terug om te ontsnappen aan de intriges
van het hof. Een van zijn kleindochters, Françoise-Conradine, schonk dit ontspanningshuis aan haar man Philippe Spinola, graaf van Bruay, zoon van de beroemde generaal Ambroise, door Velázquez geïllustreerd in zijn « Overgave van Breda ».

De Spinolas waren blij met een huis en tuin in Brabant waar het geluid van water te horen was. Jaar na jaar veranderden zij de oase van rust van de graaf van Frésin in een majestueuze woning, in baksteen en steen, met barokke portalen en overdekte galerijen, een grandioos maar niet opdringerig kasteel, met een vrij grote oppervlakte, zij het met kleine kamers, gericht op de adel die uit was op plattelands genoegens. Helaas doofden ze als kaarsen uit. De weduwe van Philippe de Spinola, geboren Salm, erfde het landgoed na de dood van haar enige zoon en liet het in haar testament na aan een nicht Merode, die het in 1715 erfde.

Het kasteel van Rixensart is sindsdien in het bezit van de Merodes. Vandaag is het de
Stichting Merode-Rixensart die waakt over het lot van dit juweel, in de overtuiging dat een dergelijk historisch en cultureel erfgoed een « present » van het verleden is waarvan de toekomst wordt verzekerd door het behoud van de rijkdom van zijn geschiedenis en omgeving.

Geschiedenis